Autobanden

Wilt u uw banden vervangen?

Slider
Door uw banden regelmatig te laten controleren door u BandenProf specialist bent u gegarandeerd dat eventuele defecten tijdig worden opgemerkt. Dit verhoogt de veiligheid en verlengd de levensduur van de band. De belangrijkste redenen om banden te vervangen zijn:
Lekke band
Hoewel moderne autobanden veel bescherming bieden tegen lekrijden is het erg belangrijk om gelijk te stoppen bij een lekke band. Als een band lek is gegaan moet deze van de velg af en gecontroleerd worden op eventuele verdere beschadigingen. Indien de band kan worden gerepareerd dan moet dit zo snel mogelijk worden gedaan. Laat dit alleen doen door een vakspecialist.
Beschadiging
Externe factoren kunnen schade veroorzaken aan de band. Denk hierbij aan obstakels zoals stoepranden of scherpe voorwerpen als spijkers. Is de band zichtbaar beschadigd dan zal deze of gerepareerd of vervangen moeten worden. Neem bij twijfel contact op met een bandenspecialist en laat de band controleren.
Ongelijke slijtage
Er zijn veel verschillende redenen voor onregelmatige of ongelijke slijtage. Het loopvlak van de band hoort gelijkmatig te slijten, hetzelfde geldt voor de omtrek van de band. Is dit niet het geval dan kan bijvoorbeeld de uitlijning verkeerd zijn. Onregelmatige slijtage over de totale omtrek van het loopvlak kan veroorzaakt worden door versleten schokdempers. Indien deze zaken tijdig worden opgemerkt kan het probleem worden verholpen, maar anders dient de band vervangen te worden.
Daarnaast verschilt de slijtage per soort auto. Voorwiel aangedreven auto’s zijn over het algemeen gevoeliger voor onregelmatige slijtage op de achteras en achterwiel aangedreven auto’s zijn gevoeliger voor onregelmatige slijtage op de vooras. Om onregelmatige slijtage over de omtrek van het loopvlak te voorkomen adviseren wij de banden regelmatig (om de 7.500 – 10.000 km) te wisselen van voor naar achteren en omgekeerd.
Versleten tot aan de wettelijke eis
Hoewel de wettelijke minimale profieldiepte in Europa is 1,6 mm is adviseert BandenProf om de banden bij uiterlijk 2 mm te vervangen. De minimale wettelijke profieldiepte is te herkennen aan de Tread Wear Indicator (TWI), dit zijn slijtage indicatoren welke zich in de profielgroeven van de band bevinden. Is de band versleten tot aan de TWI dan is de minimale wettelijke profieldiepte bereikt
De slijtagegrens bij winterbanden wordt eerder bereikt en ligt bij vier mm. Bij een profieldiepte minder dan vier mm geld de band niet meer als winterband, in sommige landen is dit bij wet geregeld. Winterbanden zijn naast de TWI ook voorzien van een Winter Wear Indicator (WWI).
Ouderdom
De mate van veroudering van een band is afhankelijk van verschillende factoren. Personen-wagenbanden zijn namelijk samengesteld uit verschillende rubbercomponenten. Elk van deze rubbercomponenten is onderhevig aan een zekere mate van veroudering. Daarnaast spelen de kilometers dat per jaar wordt gereden, de frequentie en duur van gebruik (dagelijks of een aantal keer per jaar), de snelheid waarmee gereden wordt en het regelmatig controleren van de juiste bandenspanning mee. Tevens zijn de weersomstandigheden, de belasting van de band (normale belasting of maximale belasting) en de opslag van de band wanneer deze niet gebruikt wordt, zijn factoren die deel uitmaken van dit verouderingsproces.
Al deze verschillende elementen maken het onmogelijk exact aan te geven hoeveel jaar of hoeveel kilometer een autoband gebruikt kan worden. Het is wel van belang dat er rekening wordt gehouden met de leeftijd van de band, hoe ouder de band is hoe groter de kans is dat deze vervangen moet worden.
Voor een zo lang mogelijke levensduur van de band wordt aanbevolen om deze, naast de maandelijkse bandenspanningscontrole, te laten controleren door een bandenspecialist. Als na 6 jaar de minimale profieldiepte van de band nog niet bereikt is, raadt BandenProf aan de band in ieder geval jaarlijks te laten controleren door een bandenspecialist. Banden moeten in ieder geval 10 jaar na aankoop vervangen worden, ook als deze er aan de buitenkant nog goed uitzien.
Let op: extra aandacht verdienen banden die gemonteerd zijn op bijvoorbeeld aanhangers, caravans, campers, bootopleggers en paardentrailers. Door onregelmatig gebruik en continu maximale belasting tijdens gebruik kunnen deze banden sneller verouderen. Wij adviseren daarom deze banden na 8 jaar te vervangen.